Trudnoća & oralno zdravlje #SmileMama

Trudnoća & oralno zdravlje #SmileMama
___

Usna šupljina je jedno od glavnih područja koje prolazi kroz fiziološke i hormonalne promjene tijekom trudnoće. Uslijed tih promjena usna šupljina je najpodložnija upalnim procesima. Trudnice mogu očekivati promjene u oralnom zdravlju te ukoliko se ne brinu za zube i desni mogu biti izložene komplikacijama rizičnih skupina (smanjena porođajna težina, prijevremeni porod i preeklampsije) i pored svega samom gubitku zubi.

 


Povezanost parodontnih bolesti i komplikacija u trudnoći

Istraživanja su dokazala da čak 60% trudnica ima problema sa upalom zubnog mesa ili gingivitisom (krvarenje desni), a 25% ima ozbiljnije upale zubnog mesa, odnosno teži oblik parodontne bolesti poznate kao parodontitis. Neadekvatna oralna higijena u trudnoći, strah od stomatologa ili samo nemar mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija ne samo po pitanju zubi nego i trudnoće.

Kako dolazi do upale zubnog mesa? Upalu desni nemaju samo trudnice, ne dolazi ona samo od promjene hormona – 8 od 10 ispitanika ima problem sa nekim oblikom gingivitisa. Naša usna šupljina i inače je izložena raznim bakterijama. Zbog slabije oralne higijene, unosa šećera, konzumiranja raznih pića i hrane, a kod trudnica tu su i popratni problemi u trudnoći kao što su mučnina i povraćanje, kao i želja za slatkim povećavamo broj bakterija koji uzrokuju upalne procese.

Ti svi parametri narušavaju ravnotežu usne šupljine te nakupljanjem anaerobnih bakterija stvaraju se naslage poznate kao plak te one počinju smetati zubnom mesu koje daje do znanja da je upaljeno tako što je natečeno, crveno i krvari tokom četkanja.

Klinička istraživanja pokazuju da bakterije iz usne šupljine najvjerojatnije putem krvi koloniziraju fetus i posteljicu.

Narodna poslovica kaže: “Svaka trudnoća trudnici “donosi” gubitak jednog zuba” stoga vrlo je važno da žene koje planiraju trudnoću i trudnice provode adekvatnu oralnu higijenu pravilnim odabirom proizvoda, odrađuju profesionalno čišćenje bakterijskog plaka i preglede kod svog stomatologa.


Bitni su sastojci u proizvodu i vaš stomatolog?

Kako bismo smanjili količinu bakterija u usnoj šupljini i na zubima bitno je svakodnevno četkati zube i ispirati usnu šupljinu vodicama za usta, a učinkovitost četkanja ovisi i o odabiru proizvoda. Preporuka stomatologa i znanstvenika je korištenje zubnih pasti i vodica za usta sa sastojkom Cetilpiridin-klorid (CPC) kako bi učinkovito i svakodnevno štitili usnu šupljinu. To je siguran i učinkovit antiseptik koji klinički dokazano smanjuje određene bakterije, gljivice i viruse.

Osim oralne higijene kod kuće važna karika u sprječavanju upale desni (gingivitisa) i parodontnih bolesti je i vaš stomatolog koji osim pregleda može odraditi profesionalno čišćenje bakterijskog plaka na zubima i ispod zubnog mesa do kojeg sami ne možemo doći.


 

Trudnoća & oralno zdravlje / #SmileMama

Dentaid je vodeća svjetska tvrtka iz područja oralne higijene posvećena jasnom cilju: unaprijediti i sačuvati oralno zdravlje korisnika. U suradnji sa farmaceutima i doktorima dentalne medicine diljem svijeta, njihov tim stručnjaka svakodnevno osmišljava nove proizvode po mjeri korisnika.

U paleti DENTAID proizvoda nalazi se VITIS gingival linija posebno formulirana za smanjenje nakupljanja bakterijskog plaka upravo zbog sastojka CPC, a osim što djeluje antibakterijski, štiti i revitalizira gingivu te jača caklinu. CPC ima visoku sposobnost vlaženja te prodire do nedostupnih dijelova sluznice te pruža aktivnu zaštitu usne šupljine do 5 sati. Zubna pasta i vodica za ispiranje usta vrlo su ugodnog okusa, bez alkohola, glutena i šećera što u osnovi zbog toga ima puno veće antiseptičko djelovanje.

pogledaj_proizvode