POTVRĐENO: Vodice za usta sprečavaju širenje SARS-CoV-2 virusa!

cpc_1_

POTVRĐENO: Vodice za usta sprečavaju širenje SARS-CoV-2 virusa!
___

Novo istraživanje omogućilo je da se po prvi put vizualizira kako membrana SARS-CoV-2 puca kada dođe u kontakt s kemijskim spojem zvanim cetilpiridin klorid (CPC), prisutnim u određenim vodicama za ispiranje usta, što znači da te vodice smanjuju sposobnost virusa da zarazi ljudske stanice.

 


Prijašnja studija koju su proveli Sveučilište u Valenciji i Dentaid Research Center te koja je objavljena u ‘Journal of Oral Microbiology’, utvrđuje da se pucanje membrane SARS-CoV-2 događa nakon kontakta s komponentom cetilpiridin kloridom (CPC), prisutnim u nekim vodicama za ispiranje usta.

Pokazalo se da virus SARS-CoV-2 ima snažan afinitet prema oralnim tkivima i da se aktivno replicira u žlijezdama slinovnicama te je stoga slina zaraženih osoba obično puna virusa. Smanjenje količine virusa u ustima mogla bi biti strategija za smanjenje njegovog širenja.

573d69e55643a9f7e46cb506ca371bcb_main

Već sada brojna stomatološka društva preporučaju korištenje vodica za ispiranje usta s CPC-om kako bi se smanjio rizik od prijenosa SARS-CoV-2 u stomatološkim ordinacijama. Koriste li ih i vaš stomatolog?

Ova nova studija koju je potpisala istraživačka skupina s Odjela za biokemiju i molekularnu biologiju Sveučilišta u Valenciji, na čelu s profesorom Ismaelom Mingarrom te s istraživačima Manuelom Bañóom i Rubénom Leónom iz Dentaid Research Center-a, dovršava i potvrđuje prijašnja istraživanja, objašnjavajući mehanizam antivirusne aktivnosti CPC molekule.

Rezultati pokazuju da komponenta CPC djeluje antivirusno te stoga smanjuje virusnu sposobnost inficiranja ljudskih stanica.


DRC_39_1

Kako je provedeno istraživanje?

U studiji su generirane pseudovirusne čestice (VLP- virus like particles) koje oponašaju virus SARS-CoV-2 (sadrže četiri strukturna proteina virusa, imaju veličinu i morfologiju virusnih čestica virusa koji uzrokuje
COVID-19). Jedina razlika SARS-CoV-2 i generiranih pseudovirusnih čestica (VLP) je što VLP-ovi ne sadrže genetski materijal, što ih čini neinfektivnim.
Generirani VLP-ovi tretirani su CPC-om i uočeno je kako su oni koji su bili u kontaktu s CPC-om raščlanjeni, objašnjava Ismael Mingarro, profesor biokemije i molekularne biologije na Sveučilište u Valenciji.

“Dezintegracija je promatrana pomoću elektronskog mikroskopa te je bilo moguće pokazati kako te čestice pucaju kada dođu u dodir s CPC-om”, ističe profesor Mingarro. Manuel Bañó, istraživač u Dentaid Research Center-u dodaje na tu izjavu: “Ovaj rad objašnjava mehanizam pomoću kojeg CPC može razgraditi membranu SARS-CoV-2, a važan je jer postavlja temelje za buduće eksperimente kako bi se pokazalo da je upotreba tekućina za ispiranje usta komplementarna strategija za sprječavanje prijenosa bolesti, respiratorne infekcije koje se prenose virusima poput gripe ili COVID-19″.

Rezultati pokazuju da CPC značajno smanjuje integritet SARS-CoV-2 VLP-a već pri koncentraciji od 0,05%.


Gdje nabaviti vodice za usta sadrže CPC antiseptik?

CPC je ključni sastojak VITIS I Perio Aid vodica za usta koje djeluju kao antiseptik te koje zahvaljujući svom specifičnom sastavu  ubijaju bakterije i druge mikroorganizme (poput virusa) štiteći usnu šupljinu i na taj način i sveukupno zdravlje.

naruci_odmah

CPC_vodice