Kako naviknuti djecu na oralnu higijenu?

Blog kids

Kako naviknuti djecu na oralnu higijenu?
___

Biti roditelj jedinstveno je iskustvo u životu svake osobe. Međutim to ne znači da je jednostavno. Novopečeni roditelji svakodnevno pronalaze nova pitanja i proživljavaju nove situacije u odgoju svoje djece. Vrlo bitan trenutak u životu svakog roditelja i djeteta je nicanje bebinih prvih zubića. Mliječni zubi su znatno manji te imaju tanju caklinu i dentin od trajnih zubi te ih treba posebno njegovati.


Kako dočekati prve zubiće?

Prvi počinju nicati oko šestog mjeseca života te bi do treće godine svih 20 trebalo biti na svome mjestu. To može biti može biti bolan proces koji donosi razne neugodne simptome poput crvenila, upaljenog zubnog mesa te nelagode koja stvara poteškoće kod sna. Tada se kod bebe bude tendencije da stavlja ruke i razne predmete u svoja usta, na taj način pokušavajući ublažiti i otkloniti bol. Kako biste im pomogli ponudite bebi da žvače gumene igračke tj. grickalice namijenjene za masiranje desni. Možete ih nabaviti u ljekarnama. Djeca ih ne bi trebala koristiti nakon treće godine života da ne oštete tada već izrasle zubiće.

_______

zubi

Kada niču prvi zubići, a kada oni trajni?

 


Kada početi sa oralnom higijenom kod djece?

Sa pojavom prvih zubi trebalo bi započeti sa oralnom higijenom ujutro i navečer. Možete koristiti silikonski naprstak ili vlažnu gazu za lagano masiranje i nježno čišćenje novih zubića, desni, jezika te ostatka usne šupljine. Na početku nije potrebno koristiti pastu za zube jer ju bebe ne znaju ispljunuti te može biti previše intenzivna za njih. Kada izbije više zubića možete sa dječjom četkicom (namijenjena za djecu od 0-2 godine) početi sa četkanjem. Briga oko mliječnih zubi je bitna kako bi djeca mogla lakše naučiti žvakati, dobro gutati i naravno pričati. Preporuča se posjet pedodontu čim niknu prvi zubići u periodu prve godine, kako bi se zubi kontrolirali od rane dobi te kako bi se na vrijeme spriječio nastanak karijesa i ostalih komplikacija.

Kada djetetu nikne svih 20 zubića vrijeme je za učenje samostalnog održavanja zubi te stvaranja  dobre navike oralne higijene. Pod nadzorom roditelja se djeci daje četkica za zube i gel/pasta za zube te se uči kako pravilno četkati zube. Prva pasta koju date svome djetetu, oko treće godine, trebala bi sadržavati fluor koji sprječava demineralizaciju i potiče remineralizaciju cakline. Na taj način najbolje možete zaštititi zube od karijesa. Bitno je da u toj dobi pasta sadržava maksimalno 1000 mg/L fluora. Djecu treba učiti kako se pravilno drži četkica, kako pravilno četkati kružnim pokretima, naučiti ih da se obavezno nježno mora četkati zubno meso, da se ne smije zanemarivati stražnji dio zuba te zubiće koji su skriveni 😉. Osim zbog stvaranja dobre navike, bitno je održavati mliječne zube što zdravijima kako bi poslije stalni zubi mogli zdravo izrasti.

shutterstock_181949540

Nicanje trajnih zubi?

Mliječni zubi počinju ispadati te ih mijenjaju trajni oko šeste godine. Nicanje stalnih zubi može biti opasno razdoblje za nastanak karijesa. Veći međuzubni prostori su odlično mjesto za „Grica i Greca“ pogotovo ako djeca imaju naviku često jesti slatkiše! Oko osme godine djeca bi trebala samostalno početi sa četkanjem zubi nakon što su uz vašu pomoć naučili pravilan način na koji će to činiti. Trajni zubi mogu vam biti znak za uvođenje vodice za ispiranje usne šupljine u rutinu oralne higijene, naravno ako smatrate da će djeca znati ispljunuti vodicu bez gutanja.

Zubići se izmjenjuju i rastu novi do otprilike dvanaeste godine života kada djeca imaju svih 32 zuba. U tom periodu cilj je izbjeći nastanak karijesa te očuvanje stalnih zubića. Nakon što ih pustite da sami vode brigu o svojim zubima, provjerite ako temeljito i pravilno to čine te ako odgovorno koriste zadane proizvode. Preporučuje se odlazak stomatologu dvaput godišnje, koji osim što doprinosi održavanju zdravih zubi, također pomaže da djeca steknu naviku te ne razviju nepotrebni strah koji ih može dovesti do zanemarivanja i nezdravih zubi u budućnosti.

 

Znanstvenici i stručnjaci za oralnu higijenu iz tvrtke Dentaid pažljivo su razvili linije VITIS kids & junior za dječju oralnu higijenu imajući na umu njihove potrebe i razvoj. Osim standardnih četkica, postoje i one električne Philips Sonicare for Kids koje kroz zabavu uče djecu pravilnoj oralnoj higijeni. Četkice i paste potražite na novodent4smile.hr webshopu.
pogledaj_proizvode