Zašto je zdravlje naših usta posebno važno tijekom COVID-19 pandemije?

zdravlje usta tijekom covid-19_

Zašto je zdravlje naših usta posebno važno tijekom COVID-19 pandemije?

 

Naša usta su jedan od glavnih mjesta ulaska SARS-CoV-2 (koronavirus odgovoran za pandemiju COVID-19). Ovaj se virus prenosi uglavnom kapljicama sline koje se izbacuju kada zaražena osoba govori, kašlje, kihne i slično.

Razna ispitivanja pokazala su da se u usnoj šupljini nalazi velik broj specifičnih receptora na koje se veže SARS-CoV-2 (Xu i sur. 2020.), što je i veći broj nego u plućima. I ne samo to, već tijekom prvih 10 dana infekcije, kada pacijent može biti asimptomatski i vrlo zarazan, SARS-CoV-2 uglavnom inficira gornji dišni put: nos, grlo i usta (Wölfel i sur. 2020).

Stoga se usta mogu smatrati i načinom ulaska virusa u tijelo, područjem u kojem se virusi mogu razmnožavati i načinom prijenosa virusa na druge ljude.

prevencija_postupak


Koje preporuke za oralno zdravlje treba slijediti u tom razdoblju?

  • Četkanje zubi 3 puta dnevno ili nakon jela. Koristiti četkicu sa zaštitnom kapicom kako bi izbjegli onečišćenje s drugim zubnim četkicama. Obavezno zamijeniti četkicu nakon što se preboli bolest.
  • Svakodnevna interdentalna
  • Svakodnevno čišćenje jezika. To je vrlo važno, jer epitelne stanice jezika imaju veliku gustoću receptora na koje se veže koronavirus SARS-CoV-2.
  • Korištenje pasta za zube i vodica za ispiranje usta s CPC-om. Što se tiče ispiranja usta, preporučljivo je ispirati usta i grlo 2 puta dnevno tijekom 1 minute, kako bi se došlo do najudaljenijeg dijela ždrijela, jer se virus aktivno replicira na ovom području prije nego što pređe u donji dišni put

 

cpc


Što je CPC?

CPC (cetilpiridin-klorid) je siguran i učinkovit antiseptik, za koji se pokazalo da učinkovito smanjuje određene bakterije, gljivice i viruse. Koristi se u zubnim pastama i vodama za ispiranje usta za prevenciju bolesti usne šupljine
Točnije, pokazao se učinkovitim protiv virusa poput gripe, rotavirusa, virusa jednostavnog herpesa, hepatitisa B i nekih koronavirusa (Popkin i sur. 2017; Mukherjee i sur. 2017; Shen i sur. 2019; Álvarez i sur. 2020; Seo i sur. 2019.), uključujući sojeve koronavirusa koji se koriste za procjenu potencijalne učinkovitosti protiv SARS-CoV-2 (Green i sur. 2020 .; Meyers i sur. 2020.). Studije koje je nedavno završila grupa IRSI Caixa (Barcelona) potvrdile su sposobnost CPC-a da djeluje protiv SARS-CoV-2.


Zašto bi cetilpiridin-klorid (CPC) mogao biti učinkovit protiv COVID-19?

Upravo zbog njegovog učinka na smanjenje količine virusa SARS-CoV-2 u ustima. Imati manje virusa u usnoj šupljini i u slini znači manji rizik prenosa zaražene osobe koronavirusom na zdravu osobu. Također bi mogao pomoći u razvoju lakšeg oblika COVID-19 (Herrera i sur. 2020).

 

Koji DENTAID proizvodi sadrže CPC?

VITIS Gingival zubna pasta CPC 0,05% – za svakodnevno korištenje
VITIS Gingival vodica za usta CPC 0,05% – za svakodnenvno korištenje jako ugodnog okusa
VITIS Orthodontic zubna pasta CPC 0,05% – za one koji imaju ortodontski aparatić
VITIS Orthodontic vodica za usta CPC 0,05% – za one koji imaju ortodontski aparatić
PERIO AID INTENSIVE CARE 0,12% vodica za usta – za tretman intenzivne njege (po preporuci stomatologa)
PERIO AID ACTIVE CONTROL 0,05% vodica za usta – za održavanje i aktivnu kontrolu plaka


Preporuka proizvoda za prevenciju COVID-19Bi li me manja količina virusa u ustima zaštitila od dobivanja ili prenošenja infekcije COVID-19 ili bi je učinila manje ozbiljnom?

Ako je virus već u ustima, to je znak da imate infekciju. Međutim, iako još uvijek nema kliničkih dokaza za to, što je manja količina virusa u slini, to je manji rizik da se virus može prenijeti slinom tijekom razgovora, kašlja, kihanja itd.
Neke su studije pokazale da postoji izravna veza između količine virusa i težine COVID-19 (Liu i sur. 2020). Odnosno, što je veće virusno opterećenje, to je veći rizik da COVID-19 bude ozbiljan. Uzimajući u obzir da se u početnim danima virus nalazi u usnoj šupljini i u grlu (Wolfel i sur. 2020.) i da potom ulazi u tijelo (do pluća), smanjenje virusa u ustima može pomoći kako bi bio manji rizik od teškog oblika COVID-19. Međutim, utječu i drugi čimbenici rizika kao što je, uglavnom, imunološki sustav svake osobe, a nemaju druge patologije kao što su hipertenzija, bolesti srca, dijabetes ili pretilost.


Može li uporaba CPC-a izliječiti COVID-19?

Ne, CPC ne liječi bolest COVID-19, niti sprječava zarazu. CPC može pomoći u smanjenju virusnog opterećenja i spriječiti prijenos od nositelja virusa. To je još jedna preventivna mjera, koju treba dodati ostalim mjerama, uključujući socijalno distanciranje, pranje ruku vodom i sapunom ili hidroalkoholnim gelovima, upotrebu maski itd.


Zašto je tijekom pandemije COVID-19 važno koristiti tekućine za ispiranje usta s CPC-om?

Ispiranja za usta s CPC-om mogu igrati temeljnu ulogu u tom razdoblju iz različitih razloga:

  • Smanjuju rizik prijenosa virusa s osobe koja nosi infekciju na zdravu osobu (Herrera i sur. 2020)
  • Smanjuju rizik od teških oblika COVID-19 smanjenjem virusnog opterećenja (Herrera i sur. 2020)
  • Pomažu u održavanju dobrog oralnog zdravlja i smanjuju rast mikroorganizama u usnoj šupljini. Loše oralno zdravlje povezano je s nekoliko respiratornih bolesti, uključujući upalu pluća i kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (Sampson i sur. 2020 .; Gomes-Filho i sur. 2020 .; Jeronimo i sur. 2020 .; Mammen i sur. 2020)
    CPC proizvodi web


Mogu li CPC koristiti djeca?

Ne postoje studije koje ograničavaju dob upotrebe CPC-a. Glavno ograničenje upotrebe s obzirom na dob predviđeno je za ispiranje usta, koje se preporuča od 6. godine, kada se vjeruje da su djeca savladala refleks gutanja.

 


Mogu li trudnice koristiti proizvode koji sadrže CPC?

Da, mogu ih koristiti, pod nadzorom doktora dentalne medicine. Trudnice imaju veći rizik od bolesti desni zbog većeg nakupljanja bakterijskih naslaga, a taj rizik povećavaju fiziološke promjene koje se javljaju tijekom trudnoće. Korištenje CPC-a se smatra sigurnim i učinkovitim u odobrenim koncentracijama, a dokazano je da poboljšava mjerljive parodontološke indekse, odnosno indekse bakterijskih naslaga kod trudnica (Jeffcoat i sur. 2011; Geisinger i sur. 2013; Jiang i sur. 2016).

Uz to, postoje dokazi koji povezuju parodontitis (najozbiljniju bolest zubnog mesa) s nepovoljnim ishodima trudnoće, poput povećanog rizika od prijevremenih poroda i male porođajne težine. Provedene su studije na trudnicama s parodontitisom, procjenjujući je li upotreba CPC-a pomogla poboljšati parodontalno stanje i time smanjiti rizik od nepovoljnih ishoda trudnoće (Jeffcoat i sur. 2011; Jiang i sur. 2016). Iz tog razloga, njega desni tijekom trudnoće smatra se još važnijom, s mjerama kao što su četkanje, svakodnevna interdentalna higijena i upotreba zubnih pasta i vodica za ispiranje usta koja sadrže CPC.


svijet_cpc


Koja međunarodna tijela preporučuju upotrebu antiseptika poput CPC-a?

Više međunarodnih organizacija preporučuju ispiranje antiseptičkim vodama za ispiranje usta, kao što je CPC, prije nego što se pacijent podvrgne tretmanu u stomatološkoj klinici:

Njemačka – Savezno zubarsko udruženje
Australija – Australsko stomatološko udruženje
Belgija – Conseil de l’art dentaire de Belgique
Kanada – Kanadsko stomatološko udruženje
Čile – Dental Association of Chile
Kolumbija – Minsalud / Ministarstvo zdravstva
Španjolska – Opće zubarsko vijeće Španjolske
Američko-američka stomatološka asocijacija (ADA)
Francuska – Association dentaire française (ADF)
Nizozemska – Nederland Commissie Leidraad Mondzorg Corona
Italija – Associazione Nazionale Dentisti Italiani (ANDI)
Malta – nadzornik za javno zdravstvo
Maroko – CCTD – CHU Ibn ROCHD – Casablanca
Norveška – Norveški institut za javno zdravstvo
Nizozemska – Kraljevsko nizozemsko stomatološko udruženje / Comissione Leidraad Mondzorg Corona
Peru – Dental Association of Peru
Portugal – Ordem médicos dentistas
Švicarska – Švicarsko zubarsko udruženje (SSO)

Osim što se preporuča korištenje ovih proizvoda u dentalnim ordinacijama, mogli bi biti izuzetno korisno za dugotrajnu svakodnevnu uporabu tijekom pandemije, kako bi se spriječio prijenos od strane simptomatskih nositelja virusa i onih koji nisu svjesni da ga imaju.