Trudnoća i oralno zdravlje

TRUDNOĆA I ORALNO ZDRAVLJE
___

Trudnoća je vrijeme raznih i neobičnih promjena u ženskome tijelu koje mogu utjecati na zube i desni. Hormonske promjene, mučnine, povraćanje, promjene bakterijskog plaka znatno utječu na osobu. Čak 60-75% trudnica ima problema sa upalom zubnog mesa ili gingivitisom, a 25% ima ozbiljnije upale zubnog mesa ili parodontitis koji, u kroničnom obliku, povećava rizik prijevremenog poroda i preeklampsije. Tijekom trudnoće možete očekivati promjene u vašem dentalnom i oralnom zdravlju. Ovo su savjeti koji vam mogu pomoći.


 

Osjetljive desni

Prvo što možete primijetiti u trudnoći, vezano za vaše zube, su osjetljive desni. Razni nadirući hormoni, pogotovo estrogen i progesteron, se mijenjaju i to može uzrokovati da vaše desni reagiraju i na najmanju količinu plaka koji se stvara na zubima te između njih. Zdrave desni su ružičaste i čvrste. Zbog pretjerane preosjetljivosti u trudnoći desni nateknu, postanu crvene, uzrokujući nelagodu i krvarenje čak i nakon najmanje iritacije četkicom ili zubnim koncem. Vrlo je bitno da održavate vaše zube i desni čistima u tom periodu.

zub  Četkajte zube minimalno dvaput dnevno sa mekom četkicom i pastom za zube koja sadrži fluor te nikako ne zanemarujte čišćenje između zubi. Obavljajte redovne kontrole kod svog stomatologa svakog tromjesečja kako bi se simptomi uočili prije nepotrebnih komplikacija. Pobrinite se o tome odmah jer će vam misli vrlo skoro biti zaokupljene drugim slatkim brigama.


Posebno je važno u trudnoći dvaput dnevno četkati zube, čistiti međuzubne prostore, koristiti vodice za usta te redovito obavljati stomatološke preglede.


 

Oštećenje cakline

Drugi problem koji može nastati u trudnoći povezan je sa jutarnjim mučninama. Jutarnje mučnine javljaju se kod velike većine trudnica i česta su pojava u tom periodu. Loše vijesti za zube su što je konstantno povraćanje vrlo štetno za zubnu caklinu. Jaka želučana kiselina oštećuje i stanjuje caklinu, a ona se ne može obnoviti ili zamijeniti. Na taj način zubi postaju slabiji, osjetljiviji i podložniji karijesu.

zub  Prvi instinkt nakon povraćanja je četkanje i pranje zubi. Međutim treba pričekati barem sat vremena prije četkanja da se zubi dodatno ne oštete. Idealno bi bilo nakon mučnine grgljati vodice za usta sa fluorom, a četkanje pustiti za  malo kasnije.


 

Preosjetljivost zubi i povećana vjerojatnost za nastanak karijesa

Kao što smo već spomenuli, istrošena caklina ubrzava nastanak karijesa. Međutim, čak i mame koje ne pate od jutarnje mučnine mogu biti izloženije nastanku karijesa. Poznato je da trudnoća stvara neobične želje kada je u pitanju prehrana. Trudnice se osjećaju bolje kada dobiju željenu hranu. Na kraju krajeva, njihovo tijelo naporno radi i zaslužuje nagradu! Nažalost rijetko su njihove želje orijentirane ka zdravoj hrani. Najčešće su to slatkiši ili procesirani ugljikohidrati. Ako često osjećate mučninu, vaša dijeta se vjerojatno primarno sastoji od keksa, gaziranih pića ili drugih sokova koji potiču nastanak karijesa.

zub  Bitno je ne zanemarivati oralnu higijenu. Bez obzira koliko obaveza imate, vrlo je bitno izdvojiti pet minuta ujutro i navečer za pravilnu brigu o zubima. Nemojte dopustiti da vas svlada umor ili obuzme nemar. Ako se ne pobrinete odmah, kasnije ćete se kajati.zub

Naša preporuka

gingival_linijaPreporučamo vam liniju VITIS Gingival koja je posebno formulirana za smanjenje nakupljanja zubnog plaka te za zaštitu i jačanje desni. Ugodnog je i nježnog okusa bez alkohola.

U svom satavu ima CPC (cetilpiridin-klorid), antiseptik za usta koji djeluje antivirusno i antibakterijski i štiti vašu usnu šupljinu kroz dan od određenih bakterija, gljivica i virusa (poput gripe, rotavirusa, virusa jednostavnog herpesa, hepatitisa B i nekih koronavirusa).

pogledaj_proizvode