koliko-cesto-v1

Koliko često treba mijenjati četkicu za zube?

Najčešći odgovor koji dobivamo na ovo pitanje je – svaka tri mjeseca, kako bismo osigurali maksimalnu učinkovitost četkice kod uklanjanja bakterijskog plaka (oralni biofilm) i ostataka hrane. Danas na tržištu postoji zaista velik izbor četkica koje udovoljavaju gotovo svakoj potrebi.

Četkica za zube je osnovno sredstvo za održavanje oralne higijene i ima dvostruku ulogu: pomoću nje mehanički uklanjamo nečistoće sa zubi ,čime držimo pod kontrolom nakupljanje oralnog biofilma (bakterijskog plaka) ali i uklanjamo ostatke hrane koji se zadržavaju nakon obroka.

Stoga je četkicu potrebno mijenjati kako bi svoje zadatke uvijek obavljala učinkovito. S vremenom odnosno s dugotrajnim korištenjem vlakna četkice gube svoju učinkovitost, ali i nastaje opasnost da oštete zubna tkiva, te postaju idealnim okolišem za razvoj bakterija.

Nakon korištenja iste četkice tri mjeseca, vlakna gube svoju kvalitetu, iskrivljavaju se i prestaju biti dovoljno učinkovita te zbog nastalih deformacija ne uspijevaju više doprijeti do teže dostupnih mjesta.

Istrošene četkice mogu nakupljati bakterije i gljivice čijem razvoju posebno pogoduje vlažan i slabo provjetravan prostor.

NEKA VAŠA ČETKICA BUDE U DOBROM STANJU

Nakon korištenja, četkicu dobro isperite vodom, protresite ili osušite kako biste uklonili ostatke vode

Kako biste četkicu zaštitili od negativnih utjecaja iz okoliša, koristite zaštitnu kapicu koja bi svakako morala imati rupice na sebi da omogući cirkuliranje zraka – da se ne bi zadržavala vlaga.

Važno je držati četkicu u uspravnom položaju, ne samo radi boljeg sušenja, nego i da se izbjegne doticaj s površinama na kojima može biti veći broj bakterija.

Ako držite četkicu u čaši koju dijelite s ostalim članovima vaše obitelji, pripazite da se vaše četkice ne dodiruju.

Čak i ako vaša četkica nakon tri mjeseca naizgled dobro izgleda, zapamtite- ČETKICU JE POTREBNO ZAMIJENITI SVAKA TRI MJESECA jer postoji opasnost od povećanog nakupljenih bakterija.

Imajte na umu da je vremenski period od tri mjeseca tek informativan podatak, te da je u nekim slučajevima četkicu potrebno zamijeniti i ranije od tri mjeseca –posebno nakon što prebolite zaraznu bolest.

Kod djece se vlakna četkica u pravilu troše nešto brže nego kod odraslih – stoga roditelji redovito trebaju provjeravati stanje četkice svoje djece. Također, češće mijenjanje četkica preporučljivo je osobama koje nose ortodontske bravice.

SAVJETI DA VAŠA ČETKICA ŠTO DUŽE ZADRŽI SVOJU UČINKOVITOST:

  • Četkicu treba zamijeniti čim ona na izgled počne djelovati istrošeno ili joj počnu ispadati vlakna – mikrobakterijska kontaminacija češća je kod četkica čija su vlakna istrošena!
  • Četkicu treba temeljito oprati nakon svakog korištenja
  • Četkicu treba što bolje osušiti prije odlaganja jer vlaga pogoduje razvoju bakterija
  • Četkicu je poželjno skladištiti u uspravnom položaju – radi bolje prozračnosti.
  • Koristiti kapicu za četkicu (obavezno s rupicama) da se ne dodiruje s drugim četkicama u istoj čaši

Svojstva VITIS četkica:

Osim redovitog mijenjanja četkice, potrebno je odabrati kvalitetnu četkicu. Kvaliteta i odlična svojstva VITIS četkica čine ih odličnim izborom za Vašu svakodnevnu učinkovitu oralnu higijenu

  • Visoko kvalitetna Tynex® vlakna – smanjuju zadržavanje vlage i omogućuju brzo sušenje što sprečava nakupljanje bakterija i drugih mikroorganizama. Završeci vlakana su zaobljeni radi bolje zaštite zubi i desni.
  • Kapica– dizajnirana je tako da ne dodiruje vlakna četkice s unutarnje strane, ima rupice koje dozvoljavaju protok zraka što smanjuje nastanak bakterija
  • Glava četkice: zaobljenog je oblika i optimalne veličine što omogućava bolji pristup teže dostupnim mjestima. Postoje dvije veličine – standardna i mala.
  • Vrat četkice: fleksibilan – što omogućuje dobro prilagođavanje ustima . Vrlo je izdržljiv.
  • Drška četkice: anatomska i fleksibilana , protuklizna