Godinu dana nakon početka pandemije COVID-19 usta su važnija nego ikada

Godinu dana nakon početka pandemije COVID-19 usta su važnija nego ikada

Koja je uloga CPC-a i redovitog korištenja vodica za ispiranje usta

 

Nekoliko je studija potvrdilo da vodice za usta koje sadrže cetilpiridin-klorid (CPC) smanjuju zarazni kapacitet SARS-CoV-2 i potencijalno su sredstvo za sprečavanje prijenosa virusa. Usta nisu izolirani sustav u ljudskom tijelu, već postoji izravna povezanost između parodontnih bolesti i drugih bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa ili čak štetni učinci tijekom trudnoće. Zapravo se usta smatraju jednim od glavnih mjesta ulaska štetnih mikroorganizama koji se mogu razmnožavati i uzrokovati infekcije in situ i na sistemskoj razini.

Prof.dr.sc. Mariano Sanz priznati profesor parodontologije na Universidad Complutense de Madrid iz Španjolske temeljem rezultata istraživanja ističe da pacijenti s jasnim znakovima parodontitisa imaju veći rizik od komplikacija uzrokovanih virusom SARS-CoV-2 i to 9 puta veći rizik od smrti, 3.5 puta veći rizik od potrebe za intenzivnom njegom i 4.5 puta veći rizik od potrebe za umjetnim disanjem.  U istraživanju naglasak je stavljen na sistemsku upalu kod pacijentata s naprednim stadijem parodontitisa, koja je posljedica lokalne upale u usnoj šupljini, a koja se može širiti kroz krvotok i pokrenuti upalna stanja u organizmu.

Prof.dr.sc. Adolfo Contreras profesor parodontologije na Universidad del Valle iz Kolumbije, mikrobiolog i doktor kraniofacijalne biologije, naglašava da virus ulazi kroz usta i najvjerojatnije inficira nazofaringealni epitel tamo gdje završava svoj prvi replikacijski ciklus.  Upravo ta činjenica  ističe važnost zdravlje usne šupljine.

Iz tog je razloga toliko važno posvetiti posebnu pozornost oralnom zdravlju, posebno u kontekstu pandemije. Virus se prenosi uglavnom kapljicama koje sadrže SARS-CoV-2 (patogen koji uzrokuje COVID-19), iz gornjih dišnih putova, a koje se izbacuju kad zaražena osoba kašlje, kihne, izdahne, razgovara i slično. Usta se smatraju ulaznim i izlaznim vratima za virus i sama po sebi žarišnom točkom visokog rizika za razvoj koronavirusne bolesti.

U skladu s navedenim, važnost pranja ruku mogla bi se izjednačiti s važnošću dobre oralne higijene kao preventivne mjere: smanjenje virusnog opterećenja u ustima moglo bi pomoći u smanjenju ozbiljnosti određenih zaraznih bolesti i, prije svega, umanjiti rizik od prijenosa zdravim ljudima.

Kao što je istaknuo prof.dr.sc. David Herrera, profesor parodontologije na Universidad Complutense de Madrid (UCM) i voditelj ETEP istraživačke grupe usta su jedno od mjesta ulaska SARS-CoV-2 u naše tijelo i, bez sumnje, najvažniji put prijenosa. Stoga održavanje odgovarajućeg oralnog zdravlja i zdravstvene zaštite u vrijeme pandemije može pomoći u smanjenju prijenosa virusa, pa čak i ozbiljnosti bolesti kod zaraženih osoba primjerice redovitim korištenjem vodica za usta s virucidnim djelovanjem.


vodice CPC

CPC djelovanje

Vodice za ispiranje usta igraju temeljnu ulogu u oralnoj higijeni jer dosežu sve dijelove usne šupljine i pružaju različite prednosti ovisno o njihovom sastavu: ako sadrže antiseptike, pomažu u kontroli bakterijskih naslaga i drugih mikroorganizama, a također smanjuju oralne patogene.

Cetilpiridin-klorid (CPC), antiseptik koji se nalazi u VITIS vodicama za ispiranje usta i zubnim pastama, sposoban je razgraditi viruse s lipidnom ovojnicom, što potvrđuju provedena in vitro ispitivanja.

Prema dr. Dieteru Hoffmannu, virologu i direktoru laboratorija na Technische Universität München infektivnost SARS-CoV-2 potječe uglavnom iz nosa, usta i grla. Zbog toga vodice za ispiranje usta definitivno mogu utjecati na virusno opterećenje i zaraznost. Konkretno, čini se da je sastojak CPC aktivan protiv SARS-CoV-2. Stoga intenzivno grgljanje smanjuje virusno opterećenje.

Rezultati studije provedenih od strane IrsiCaixai istraživača u suradnji s istraživačima iz DENTAID-a, potvrđuju da je CPC sposoban smanjiti kapacitet infekcije i prijenos SARS-CoV-2 za oko 1000 puta u stanicama u laboratoriju.

”Rezultati su plod pretkliničkih studija, a sada smo započeli mjeriti količinu virusnog opterećenja kod zaraženih ljudi kroz nekoliko sati, a odavde ćemo nastaviti napredovati. No nema sumnje da, barem u laboratoriju, CPC ima velik potencijal da zaustavi širenje ”, kaže dr. Bonaventura Clotet, direktor IrsiCaixa.

Sa svoje strane, dr. Joan Gispert, direktorica Istraživačkog centra DENTAID, objašnjava da su kronične oralne bolesti, poput karijesa, gingivitisa ili parodontitisa, među 10 najčešćih bolesti kod ljudi. Osim toga, opisan je odnos između parodontitisa i kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa. Isto tako, čini se da je važnost usta u COVID-19 jasna, kako zbog toga što je to put ulaska i širenja virusa putem aerosola, tako i zbog pojave simptoma u ustima i opisanog odnosa između parodontitisa i ozbiljnosti COVID- 19. Iz tog je razloga od velike važnosti osigurati oralno zdravlje, posebno tijekom pandemije.

 


 

Bibliografija
-Muñoz-Basagoiti J, Pérez-Zsolt D, León R, Blanc V, Gispert J, Clotet B, Izquierdo-Useros I. Vode za ispiranje usta koje sadrže cetilpiridinij klorid smanjuju in vitro infektivnost SARS-CoV-2. bioRxiv 2020.12.21.423779; doi: https://doi.org/10.1101/2020.12.21.423779
-Komine A, Yamaguchi E, Okamoto N, Yamamoto K. Virucidna aktivnost proizvoda za oralnu njegu protiv SARS-CoV-2 in vitro. J oralni maksilofak Surg Med Pathol. 2021. 22. veljače doi: 10.1016 / j.ajoms.2021.02.002.
-Ellinger B, Bojkova D, Zaliani A, Cinatl J, Claussen C, Westhaus S, et al. Skup podataka o citopatičnosti SARS-CoV-2 generiran probiranjem velikog sadržaja velike kolekcije za prenamjenu lijekova. Sci podaci. 2021. 26. veljače; 8 (1): 70. doi: 10.1038 / s41597-021-00848-4.
-Seneviratne CJ, Balan P, Ko KKK, Udawatte NS, Lai D, Ng DHL i sur. Učinkovitost komercijalnih ispiranja usta na virusno opterećenje SARS-CoV-2 u slini: randomizirano kontrolno ispitivanje u Singapuru. Infekcija. 2020. 14. prosinca: 1–7. doi: 10.1007 / s15010-020-01563-9.
– Koch-Heier J, Hoffmann H, Schindler M, Lussi A, Planz O. Inaktivacija SARS-CoV-2 liječenjem otopinama za ispiranje usta ViruProX® i BacterX® Pro. Mikroorganizmi. 2021; 9 (3): 521. https://doi.org/10.3390/microorganisms9030521